Son dakika... AİHM’den Türkiye’ye ilk ’trafik’ cezası - SEYHAN GÜLER 22 EYLÜL CUMARTESİ BEYLİKDÜZÜ KANATÇI MUHTARIN YERİNDE

Son Dakika

Home Top Ad

Post Top Ad

7 Haziran 2018 Perşembe

Son dakika... AİHM’den Türkiye’ye ilk ’trafik’ cezası


Son dakika... 25 Ekim 2008 yılında İzmir'de meydana gelen trafik kazasında otomobil bariyere vurarak şarampole yuvarlanmıştı. Kazada sürücü Fatih Ç. ve kızı M.N.Ç yaralı kurtuldu. Ç'nin eşi Yeşim Ç. ise yaşamını yitirdi. Kaza sırasında çarpılan bariyerin daha önceden hasarlı olduğunu öğrenen sürücü Fatih Ç. İzmir Belediyesi'nden davacı oldu. Türkiye'deki mahkemelerden sonuç alınamadı, dava AİHM'e taşındı. AİHM, Fatih Ç.'yi haklı buldu, Fatih Ç. ve kızına 10'ar bin euro ödenmesine, 2 bin euro da mahkeme masafı ödenmesine hükmetti






Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ( AİHM), ilk kez bir trafik kazasıyla ilgili davada Türkiye’yi “yaşam hakkı ihlalinden” mahkûm etti. Gazete Habertürk'ün DW Türkçe'ye dayandırdığı habere göre; İzmir’in Bornova İlçesi’ne bağlı Cumhuriyet Caddesi’nde 25 Ekim 2008 tarihinde meydana gelen kazada, direksiyon hâkimiyetini kaybeden 29 yaşındaki Fatih Ç.’nin aracı, metal bariyerlere çarpmasına rağmen yol seviyesinden yaklaşık 6 metre aşağıdaki şarampole savrulmuştu. Kazada Fatih Ç.’nin eşi Yeşim Ç. hayatını kaybetmiş, henüz 1 yaşındaki kızları M.N.Ç. ise hafif yaralanmıştı. Polisin hazırladığı tutanakta, otomobilin kaza anında çarptığı metal bariyerlerin kaza öncesinde hasarlı olduğu not edildi.




İZMİR BELEDİYESİ’NE DAVA


Fatih Ç., eşinin ölümüne neden olduğunu savunduğu hasarlı bariyerleri onarmakla yükümlü İzmir Belediyesi’ne karşı Mayıs 2009’da İzmir İdare Mahkemesi’nde tazminat davası açtı. Ancak mahkeme Ç.’yi, “kazanın tek sorumlusu” olarak gösterdi ve belediyeye karşı davasını geri çevirdi. Ç.’nin Danıştay’a yaptığı temyiz başvurusu da sonuçsuz kaldı. Ç., bunun üzerine davayı AİHM’ye taşıdı. Türk hükümeti, dava için Fransa’nın Strasbourg kentine gönderdiği savunmada, mahkemenin kararını savurken “Kazaya aşırı hız neden oldu” iddiasını da ortaya attı. Ancak AİHM, “aşırı hız” tezinin Türkiye’de kazayla ilgili idari ve cezai hiçbir süreçte gündeme gelmediğini hatırlatıp Türk hükümetinin bu tezini “kabul edilemez” buldu.



 


10 BİN EURO TAZMİNAT


Kararda, yargının usulen hata yaparak kazayla ilgili yeterli soruşturmayı gerçekleştirmediği, devletin de böylelikle vatandaşının hayatını koruma konusundaki “pozitif yükümlülüğünü” yerine getirmediği belirtildi. Buna göre Ankara, karar gereği davacı baba ve kızına 10 bin Euro manevi tazminat, 2 bin Euro da mahkeme masrafı ödeyecek. Davacı baba-kızın avukatı İmdat Ataş, kararın kesinleşmesiyle birlikte yeniden yargılama için başvurabilecekleri sinyalini verdi. Türk hükümetinin 3 ay içinde itiraz etmemesi halinde karar kesinleşmiş olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Bottom Ad

Pages